nieuws

Mijn oude strijkijzer

Het was in 1962 dat ik als16-jarige slaagde voor het MULO-A-examen. Bij het terugbrengen van de studieboeken op de Pius-X-school verwees de directeur mij voor een baan naar de administratie van de Dienst Gemeentewerken en –Bedrijven in mijn woonplaats Veghel.  

Dat trof! Met ingang van 1 augustus hoefde ik op elke werkdag maar enkele minuten te fietsen om mij ‘ambtelijk’ in te zetten. In de middagpauze van werkdagen verkende ik soms de hoge gashouder en andere objecten op de gemeentewerf en klom ik dikwijls in de nog hogere slangentoren van de brandweerkazerne ...

Het moet op een werkdag in de periode van mijn dienstverband van 1962 tot 1967 zijn geweest, dat ik tijdens de pauze zomaar op die grote werf ging snuffelen. Toen vond ik tegen een muur twee dezelfde kleine, kennelijk zeer oude strijkijzers, van roestig gietijzer, met in het voetstuk een motief van ... ja, van wat? Mijn gevoel zei me meteen dat het om een ‘bijzondere vondst’ ging, hoewel ik geen gegevens had om dat aan te tonen. Mijn enige wetenschap was: mijn moeder gebruikt een moderner exemplaar om het schone wasgoed glad te strijken!

Helaas deed ik mijn ontdekking onder het toeziende oog van een bouwtechnische, oudere collega, die mij ‘dwong’ ten minste één exemplaar aan hem af te staan. Mijn mondeling protest hielp niets ... ik was nog maar een ‘leerling’-ambtenaar!

Mijn school, mijn gemeentekantoor en mijn werf zijn enkele jaren geleden afgebroken ... en dus ‘vergane Veghelse glorie’ geworden, maar dat ene oude, roestige strijkijzer heb ik altijd bewaard. “Dè ik dè nog bewaor?”  Ja, het gietijzeren strijkijzer, zonder verwisselbaar handvat, dateert vermoedelijk uit de 19e eeuw en het behoort tot de glorie van mijn historie.

Ik gebruik het niet, want dan zou ik het eerst, zoals men dat vroeger deed, op de kachel heet moeten maken ... Het gewassen goedje van Elly en mij strijk ik maar met een stoomstrijkijzer, nou ja, ijzer ...? Het is een ‘Philips perfective’, gemaakt van een of ander kunststof, voorzien van een huls, gevuld met antikreukvloeistof., gekocht in 2004, maar het heeft niet zo’n mooi motief als mijn oude strijkijzer!

Dit artikel, geschreven door Jan Lunenburg, stond enkele jaren geleden in ons tijdschrift Aachterum ... Bewaart u ook nog een bijzonder historisch voorwerp? En is dat een artikel in ons tijdschrift Aachterum ... waard? Leg dan contact met Jan Lunenburg. Zijn gegevens staan bij 'bestuur'.


<< nieuws overzicht