nieuws

Aachterum oktober 2020

DE NIEUWE AACHTERUM… MET… TWEE ONGEHUWDE MOEDERS TROUWEN MET DEZELFDE BERLICUMSE MAN …

Ongehuwde vrouwen, die een kind kregen, trouwden vaak kort na de geboorte van dat kind, waarbij de bruidegom het kind van zijn bruid meestal als het zijne erkende. Maar niet altijd, zoals in 1862. Zeer bijzonder is het, dat bij het huwelijk van een weduwe haar voorechtelijk kind wel wordt erkend. Ook daarover lezen we in deze Aachterum.... En verder: een 26-jarige man trouwt in 1827 zonder toestemming van zijn aan de Hasselt in Berlicum wonende vader. Over wie gaan deze waargebeurde verhalen? Theo van Herwijnen beschrijft het allemaal.  

Volgens Jan Lunenburg is het bij velen bekend: Oegstgeest en Sassenheim helpen Berlicum en Middelrode na de bevrijding in oktober 1944 met het schenken van veel goederen, maar ook met een flinke financiële gift. Het geld wordt besteed aan het plaatsen van een houten barak in 1948. Het zijn vooral jonge boeren die zich daarbij belangeloos inzetten. De barak, in de volksmond ook wel blokhut genoemd, wordt door velen gebruikt tot er in 1971 brand uitbreekt.  

In deze uitgave ook een artikel over wolven, die zich vroeger al vertoonden in onze dorpen. Zo ontsnapt een wolf na de Bossche kermis naar Berlicum, Heeswijk en Rosmalen. Na een vruchteloze jacht in januari 1860 wordt het ‘ondier’ uiteindelijk doodgeschoten en toen was het ‘komt dat zien’ en nu … ga het lezen! Jan Lunenburg treft niet alleen wolven aan. Er zijn ook zwijnen in het plaatselijk Varkensbosch en in 1948 krijgt een hond in Berlicum ‘eindelijk z’n verdiende loon’.

Weet u welke Berlicumse objecten en kunstvoorwerpen in het Noordbrabants Museum worden bewaard? De redactie doorzocht digitaal de collectie en toont enkele afbeeldingen.  

Het tijdschrift Aachterum … , voorzien van vele foto’s, zoals een gezinsfoto op de omslag, is te verkrijgen als abonnement of los te koop bij boekhandel Mieke Wijgergangs. Informatie bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of (073) 503 2156.

 


<< nieuws overzicht