nieuws

Aachterum juni 2020

IN DE AACHTERUM… DE HULPACTIE VAN SASSENHEIM IN 1945

“Sassenheim heeft het plaatsje Berlicum in Brabant geadopteerd. Reeds is een volbeladen schuit met meubelen en huisraad afgezonden”, aldus een kop van een krantenartikel van 3 augustus 1945 over de hulpactie van Sassenheim aan Berlicum, evenals Middelrode bij de bevrijding zwaar getroffen.

Voor Aad van der Geest, bestuurslid van de Stichting Oud Sassenheim, de aanleiding om de huidige Sassemers eens goed te informeren over die hulpactie. Na het inwinnen van informatie bij de  Historische Vereniging Berlicum en Middelrode schreef hij voor zijn historisch blad “De Aschpotter” van mei een uitgebreid artikel, voorzien van illustraties. In overleg werd besloten het artikel ook op te nemen in de “Aachterum …” van juni. De inleiding op het artikel is van de hand van Jan Lunenburg.

Na het artikel van Aad is ook een verslag uit ‘Rondom de Toren’ van de dankbaarheid van Berlicum aan Oegstgeest en Sassenheim opgenomen met Berlicumse foto’s.  

In deze uitgave ook het tweede deel van het artikel “Hoogstraat 114: decor in een filmscript”, geschreven door Riet Wesel-van Grinsven. Het is een  boeiend vervolg van een bizar verhaal, met opnieuw fraaie familiefoto’s, over de levensloop van twee kinderen met na vele jaren een onverwachte wending. Jammer genoeg hebben niet alle films een happy end.  

Het tijdschrift Aachterum … is te verkrijgen als abonnement of los te koop bij boekhandel Wijgergangs. Informatie bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of telefonisch: (073) 503 2156.


<< nieuws overzicht